Finále Badmintonové Olympiády.

31.05.2014 21:10

V sobotu 31. května 2014 proběhlo v tělocvičně Superstar Most celorepublikové finále soutěže s názvem Všenabadminton.cz Badmintonová Olympiáda. Právo startu ve finálovém kole si vybojovalo osm nejlepších pětičlenných družstev z České Republiky. Na letošním, druhém, ročníku této vrcholné soutěže družstev žáků do jedenácti let reprezentoval Středočeský kraj tým BaC Kladno. Na loňském, zahajovacím, ročníku vybojovalo družstvo BaC Kladno výborné druhé místo, ale během roku tým opustila hned čtveřice hráčů. Bylo tedy otázkou, jak se omlazený tým ve složení Adéla Schořová, Jan Altera, Magdalena Komínková, Radek Janošov a Pavel Hrubec, pod taktovkou trenéra Marka Schoře se svými soupeři popere o místo na výsluní.

Začátek olympiády jim díky nervozitě moc nevyšel a v první, rychlostní, disciplíně dokázali na deseti sprinterských úsecích hned čtyřikrát ztratit „štafetový kolík“. I přes toto velké zdržení jim patřila po první disciplíně čtvrtá příčka. Rychlost by tam byla. Po druhé, koordinační, disciplíně postoupili na druhé místo, a po vítězství ve třetí, kolektivní, hře už se dostali do vedení. Ve čtvrté soutěži, přeskoku přes švihadlo, jsme si připsali další prvenství. Tvrdá příprava na soustředění nesla své ovoce.

Před pátou disciplínou, badmintonovým podáním, jsem byl dost nervózní. Loni nás právě tato disciplína velmi zradila. V přípravě na Olympiádu jsme jí proto věnovali hodně času, ale při kontrolním testu těsně před finále dopadla i letos prachbídně. Tým Superstar Most 1, náš hlavní rival, dosáhl úctyhodného výsledku 56. O tom jsme si mohli nechat jen zdát. I 40 bych bral. Když Adéla podala první míček úplně mimo, nevsadil bych na svůj tým ani korunu, ale následujících deset minut nebyl pán Bůh asi doma a Adéla, Pavel, Honza, Radek a Majda nastříleli 57!!! Nevěřím, že by to mohli ještě někdy zopakovat. Odskočili jsme tak pronásledovatelům o další bodík.

 V šesté disciplíně, hodu badmintonovým míčkem na cíl, jsme se v trénincích pohybovali někde mezi výkony 35 až 50. Tady naházeli neskutečných 69, ale stačilo to jen na druhé místo za Superstar Most 1. Ty nás zle proháněli a jejich hlad po vítězství musím obdivovat. Náskok se opět ztenčil na jeden jediný bodík. Odpor soupeřů asi definitivně zlomili v sedmé disciplíně, turnaji v badmintonu, kde postupně porazili Chemičku Ústí nad Labem, Superstar Most 2 a ZŠ Studánka Pardubice všechny dost jednoznačně 5:0, a ve finále této disciplíny přehráli obhájce loňského prvenství, tým Superstar Most 1, poměrem 4:1.

Za badmintonový turnaj byla dvojnásobná porce bodů, a navíc při rovnosti bodů se konečné pořadí určovalo právě podle výsledků v turnaji. Před poslední disciplínou jsme tak měli náskok tří bodů. Závěrečná, vytrvalostní, disciplína byla jediná, kterou se nám loni povedlo vyhrát. Bohužel letos jsme na trati neměli ani Michala Morávka, ani Adélu Brejchovou, ani Tomáše Volfa, ani Vojtu Volfa, kteří tento závod loni vyhráli.

Pája běžel jak bodnutý včelou a na sedmi kolech nadělil všem svým kolegům kolo. Zaběhl bezkonkurenčně nejrychlejší čas celého dne. Bohužel čas týmu se odvíjel podle času čtvrtého hráče. Na čtvrtém místě se střídavě trápila Adéla, Majda a Honza. Radek supěl těsně před nimi. Již od třetího kola jsme věděli, že náš čas není moc konkurenceschopný. Poslední dvě kola sice napálili, ale po doběhnutí a rychlém propočtu jsme se již s prvním místem pomalu loučili. Mezi naším a výborným časem týmu Superstar Most 1 byla obří díra, do které se nesměly vejít více než dva týmy. A světe div se - nevešli se. Soupeři buď zaběhli čas o pár vteřinek rychlejší než Superstar Most 1, nebo o pidikousek horší než my. Konečně se tak tomuto mladému týmu, který se spolu připravuje už celý rok, podařilo prodat všechen svůj badmintonový potenciál, kterým disponují. Tým kolem kapitánky Schořové tak mohl nad hlavu zvednout pohár pro vítěze Badmintonové Olympiády.

Pro vítězství jsme toho letos udělali opravdu hodně. Nácviku jednotlivých disciplín jsme částečně přizpůsobili tréninky posledních tří měsíců, kdy nám soupeřem byli hráči kategorií U13 a U15, a kontrolní testy jsme provedli na soustředění talentované mládeže Středočeského kraje těsně před Olympiádou. Součástí týmové strategie bylo i válečné malování a pokřik, který na soupeře hodně zapůsobil. Velký kus práce odvedli také Petr Janošov a Magda Hrubcová přímo v dějišti Olympiády.

Přestože po této sezoně v kategorii U11 končí Adéla Schořová, Magdalena Komínková a Radek Janošov, hráči jako Jan Altera a Pavel Hrubec jsou velkým příslibem pro příští ročník. Laťku jsme nastavili až na doraz a příští parta "U jedenáctek" se bude muset hodně snažit. Na závěr se určitě sluší poděkovat i našim soupeřům, kteří nás svými výkony proháněli do poslední chvíle, a také rozhodčím, kteří zajistili, aby celá Olympiáda proběhla v duchu fer play. 

 

Marek         

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno