BERLINER VICTOR JUNIOR CUP 2012 6.4.-8.4.2012

18.07.2012 19:02

    Po čtyřleté odmlce jsme se opět vrátili do víru badmintonových míčků v Berlíně. Výpravu tvořila skupina Jovča Skrčené, Áďa Srbová, Anežka Nováčková, Honza Nováček, Olda Pokorný a jako doprovod Jitka Bůžková a Dan Skrčený. Už při přihlašování jsem měl určitou představu o tom, že si půjdeme dobře zahrát, zkonfrontovat s částí Evropy, podívat se jak fungují týmy v Evropě a v koutku duše jsem věřil, že by se podařilo i získat nějaký dobrý výsledek.

    Cestu jsme zahájili jako obvykle vlakem. Je to příjemný způsob cestování, který vždy přinese i několik zajímavých zážitků. Vyráželi jsme v hodně ranních hodinách, abychom dorazili včas, kdy cesta přes Berlín nám zabere vždy ještě aspoň hodinu. Ve vlaku jsme měli místenky, a protože Čechy poznáte skoro všude, tak kupé, kde jsme měli sedět (4 lidi) obsadili totálně namol naši spoluobčané, kteří zabrali kupé pro 8 lidí. No zvládli jsme se narvat do našeho druhého kupé, včetně dalších pasažérů a spokojeně jsme cestovali směr Berlín. Při výstupu jsme se díky dobrému orientačnímu smyslu rychle zorientovali, obstarali mapu a po známých cestách jsme si razili cestu směrem k hale. Pro zkušené účastníky zájezdu to bylo o mnoha vzpomínkách na svá první vítězství, pro některé to byla vůně nových zážitků, co je hnalo v před, pro mě časový pres, abychom tam byli včas. Olda vzpomínal na své velké vítězství ve čtyřhře chlapců společně s Mišou Šperňákem.

    Do haly jsme dorazili včas, zabrali si nejvýhodnější pozici, zjistili jsme, že německá striktnost a trochu i nekorektnost nás stála nějaká eura navíc, ale přihlášení jsme byli. Nejdříve se rozehráli smíšené čtyřhry, kde se našim složením dvojicím hrálo více či méně dobře. Největší zážitek byl mix Ádi s dánským hráčem, kdy se jim střídavě dařilo a svoji cestu zakončili ve skupině. Sourozenecká dvojice nováčků sbírala zkušenosti a Jovča s Oldou v nejstarší kategorii bojovala, co to šlo. Následovali dvouhry, ve kterých jsme měli největší želízka v ohni. Honza Nováček byl na svém 2 turnaji v životě a nevedlo se mu špatně. Snažil se,  bojoval, zjišťoval, že trénink smysl má a je třeba i více turnajů a odnesl si i nějaké vítězství ve skupině. Olda nastoupil do skupiny, kde s termínem jeho narození mu nezbývá, než se utkávat s o 2 roky staršími soupeři. Bojoval srdnatě, ze skupiny postoupil, do semifinálových bojů, kde ho zastavil bohužel pozdější vítěz a v boji o bronz prohrál 2x smolně koncovku 23/21 a skončil na pěkném 4. místě. Anežka předvedla perfektní a hlavně bojovný výkon. Ve skupině měla těžké soupeřky z Polska, Německa a České republiky. Zápasy vybojovala, podařilo se jí získat skalp hráčky z ČR, kterou porazila poprvé. V semifinále a finále už bojovala spíše s vlastní nervozitou, kterou také porazila a připsala si první turnajové vítězství a první pohár. Áďa shodila největšího soupeře pro ni a to je tréma hned v prvním utkání a postupně došla až do čtvrtfinále. Stop jí zastavila zdatnější soupeřka, ale 5. místo je pro Áďu příslibem do budoucna. Jako poslední ve dvouhře se představila Jovča. Ve skupině měla lehčí soupeřky a podařilo se jí projít do vyřazovacích bojů. První velká zkouška přišla v semifinále, kde po prvním prohraném setu, který byl ukázkou spíše zbytečných chyb, zmobilizovala svoje morální síly, našla jednoduchý recept na soupeřku z Německa a zvítězil. Ve finále Jovču svazovala nervozita z daného okamžiku. První set byl jasnou záležitostí soupeřky. Jovča zabrala ve druhém setu, držela taktiku, kterou jsme si řekli, a soupeřce vrátila porážku z prvního setu. V rozhodující třetí sadě se obě hráčky soustředily a nedovolovaly druhé získat větší bodový náskok, ale v polovině utkání Jovča zpřesnila hru a soupeřku udolala a získala své první velké turnajové vítězství.

    V závěru turnaje se hrály čtyřhry. Nejlepšího výsledku se podařilo dosáhnout Jovče s Anežkou v kategorii U15. Po jednoduchých utkáních ve skupinách a semifinále narazila kladenská děvčata ve finále na Jovčiny soupeřky ze semifinále a finále dvouhry. Kladenské holky se navzájem perfektně doplňovaly a podařilo se jim strhnout se navzájem bojovností a chutí zvítězit a společně tak získaly vytoužený 2 pohár pro vítěze. Sice někde pláče nějaký chlapec, že má pohár pro medchen (dívky), protože až po příjezdu domu jsme zjistili, že Jovča má pohár pro vítěze chlapecké čtyřhryJ.

    Cesta zpět byla plná dobrodružných zážitků. Nejdříve jsme zjistili, že z městské čtvrti, kde je hala nejezdí v neděli metro, potom jsme zjistili, že autobusy jsou opravdu narvané, potom jsme zjistili, že pán v informačním centru neumí zarezervovat místa a taky nás poslal na jinou trať. Nebýt velice všímavého Honzika, kterého malůvka na vlaku o 2 koleje dál zmátla - logo Prahy, tak jsme jenom smutně koukali, jak nám odjíždí spoj domů. Cestou zpátky jsme měli to štěstí užít si pocit vítězů, Oldik já a Honza jsme si užili karty.

    Poděkování patří Jitce, která celou dobu neuvěřitelně povzbuzovala, pomáhala, překládala a snažila se o dobrou zábavu. Jedna sama kapitola zážitků je bydlení, Čechy poznáš někdy bohužel všude, pro příště taky víme, že když jsou dveře otevřené, tak se od nich neodchází….účastníci ví J.

Zpět

Vyhledávání

© BaC Kladno 2012

Vytvořeno editory BaC Kladno